ממש היום, ביום טו בשבט ה׳תקמ, לפני יותר מ-240 שנה, נולד תלמידו המיוחד, החשוב והאהוב – רבי נתן מברסלב!
לרגל יום הולדתו, מתוך לימוד על דרכי חייו ומסירותו הבלתי נלאת של רבי נתן לתורת ברסלב והפצתה, אנו נותנים כמה עצות טובות שלמדנו ממנו.
ללמוד מרבי נתן מברסלב: איך להיות תלמיד טוב של רבי נחמן?
1. תמיד לחפש!
בימיו המוקדמים של רבי נתן, טרם התקרב לרבי נחמן, הוא הרגיש צמא גדול לבורא עולם שלא הצליח למצוא. מה עשה? הלך וחיפוש, יצא למסע בין צדיקים עד שהגיע לרבי נחמן מברסלב. הוא לא נתן לייאוש ולטעם המר לעצור אותו. רבי נתן מלמד אותנו שכדי להגיע לשיא שלנו צריך תמיד להמשיך לחפש, לרצות עוד ועוד, להתפלל הרבה עד שנגיע ליעד.
2. להתעקש על האמת
רבי נתן לא הגיע ממשפחת חסידים אלא ממשפחה של מתנגדים לתנועת החסידות. רק לאחר שיחות רבות שהיו לו עם חסידים ליבו נפתח גם לצד החסידות. מהרגע בו החליט שדרך החסידות של רבי נחמן היא האמת, הוא החליט וגמל בליבו שזו היא דרכו תמיד.
גם כשאביו, חמיו ואפילו אשתו לא הסכימו איתו ואף איימה עליו בגירושין, הוא המשיך ללכת אחר האמת ולהתקרב לרבי נחמן. ֿ
רבי נתן לא התגרש לבסוף מאחר וחמיו עודד את אשתו להמשיך להחזיק בעל חשוב כמו רבי נתן.
3. לנצל נכון את הזמן
ידוע שאצל רבי נתן מברסלב מעלת הזמן הייתה גדולה במיוחד. הוא היה מנצל כל רגע ללימוד ועשייה של קדושה והדבקות בה׳.
אומרים שגם היה לו כמה שעונים בשביל לדעת מה הזמן. רבי נתן מלמד אותנו להעריך ולנצל את הזמן ולא לשקוע באזור הנוחות שלנו, בתוך המסכים והשעמום, אלא לצאת למרחב ולהגשים את עצמנו עד הסוף!
4. להאמין ולדבוק במטרה
בדרך להפיץ את דעת רבי נחמן לאחר פטירתו, וגם בזמן שחיי רבינו, הוא היה תמיד דבק ומאמין במטרה להפיץ ולהתקרב לרבי נחמן.
על הדבקות במטרה הוא שילם מחירים גבוהים, אלימות פיזית ומילולית שהפנו עליו, תוך תלונות, לשון הרע, רכילות והמצאות שקריות.
רבי נתן דבק במטרה עד כדי שבאחד הימים שמו אותו עם אנשים כה מסוכנים שהוא כמעט נרצח שם!
יחד עם העדינות של רבי נתן, שום דבר לא הפריד בין רבי נתן בלרוץ למטרה להפיץ את דעת רבי נחמן מברסלב.
5. לא לפחד ממסע ארוך
רבי נתן מברסלב ידע שיהיו לו מכשולים רבים בדרכו – עלילות שווא, שקרים ובדיות הופצו עליו. לא רק יהודים התנקלו לו, אלא גם הרשויות עקבו אחריו. אין ספק שזה אתגר את רבי נתן, אך מבחינתו האתגרים והקושי הם חלק מהמסע ואין לחשוש מכך כלל.
6. לדעת להתאמץ
רבי נתן מברסלב התאמץ מאוד בשביל להפיץ את דעת רבינו נחמן. בימיו לא היה ווטסאפ ומייל כדי להפיץ את דעת רבינו, אלא היה צריך לנסוע ימים ושעות ארוכות לחסידים המפוזרים ברחבי אוקראינה בשביל לעודד ולחזק אותם ולגייס כסף עבור בית הדפוס והוצאת הספרים תוך סכנה מיידית.
היה הכי קל לשבת בבית וללמוד, רבי נתן לא בחר בכך, הוא בחר להתאמץ מאוד כמיטב יכולתו כדי לשמור את דרך רבינו ולא להשאיר אותו לבד בידי אחרים.
7. להוציא את כל מה שעל הלב בתפילה
בעת שהתקרב רבי נתן מברסלב לרבינו, כשאש ליבו סוף סוף בערה בו מתורה אמונה ודביקות בבורא עולם ע״י התורה והקרבה לרבי נחמן, הוא זעק בזעקה גדולה ״בברסלב בוערת אש – הבער אותה בליבי!״. רבי נתן כתב את הספר המיוחד והחשוב ליקוטי תפילות מתוך ליבו שלו. הוא מלמד אותנו שכל אחד מאיתנו צריך למצוא מקום בלב להוציא את המילים בצורה הכי טהורה וישירה לבורא עולם. לבקש ולהתחנן על הכל. לזעוק על כל מה שצריך ולהאמין שה׳ שומע כל זעקה.
8. להעמיק בתורה
כבר בילדותו היה ידוע רבי נתן כ׳עילוי מנמירוב׳, העיר בה גדול בילדותו. שקדנותו וגדלותו בתורה מתוך השקעה עצומה הייתה מיוחדת כל כך. ספרו ליקוטי הלכות נפרס על כל חלקי שולחן ערוך על דרך החסידות של רבי נחמן מברסלב ונחשב מספרי החסידות הבסיסיים והמעמיקים ביותר בארון הספרים החסידי והיהודי.
9. להיות השליח
רבי נתן מברסלב תמיד ראה בעצמו להיות שליח של אור וחסד לעולם, בשליחות רבינו.
רבי נתן עודד את כל החסידים להמשיך להפיץ את דעת רבינו, כמה שיש ובמה שיש – העיקר להמשיך להפיץ. אם גם אתה טעמת מהאור של ברסלב, עליך להעביר זאת הלאה ולקרב יהודים נוספים לצדיק האמת שיעזור להם בתיקון האמונה והנשמה.
10. לקרב את כל מי שאפשר
רבי נתן מברסלב היה מקפיד מאוד על יראת שמים ובמקביל היה יודע לקרב גם את אלו שעוד לא היו יראי שמים שלמים כמוהו.
מסופר על מקרה בו הגיע יהודי לבית הכנסת של חסידי ברסלב. בכפות ידיו של היהודי היה דיו וניכר כי עסק במלאכת כתיבה תוך חילול שבת. חלק ממתפללי בית הכנסת שראו את הדבר מיד באו להטיח בו ביקורת, אך רבי נתן ביקש מהם לעצור וקירב אותו. מאז, אותו יהודי זכה להתקרב לדרך האמת.
רוצים ללמוד ולהכיר יותר מקרוב את רבי נתן? בואו ללמוד על החיים והמסע האישי המופלא, המיוחד והנדיר של רבי נתן, לחצו כאן.