פורים: איך לדעת שעשיתי תשובה באמת?

רבי נתן מלמד איך לבדוק את עצמנו

רבי נתן, בספר ליקוטי הלכות, אורח חיים, פורים הלכה ג׳

וְזֶה הַדָּבָר נַעֲשֶׂה בְּכָל דּוֹר וָדוֹר וְאֵצֶל כָּל אֶחָד וְאֶחָד מִיִּשְׂרָאֵל כְּשֶׁעוֹשֶׂה תְּשׁוּבָה בֶּאֱמֶת כָּרָאוּי, כִּי זֶה בְּחִינַת תְּשׁוּבָה שֶׁמִּי שֶׁנּוֹטֶה מִדֶּרֶךְ הַטּוֹב וּבָחַר לְעַצְמוֹ חֵלֶק וְגוֹרָל הָרַע חַס וְשָׁלוֹם, אֲזַי אִי אֶפְשָׁר לוֹ שֶׁיִּתְתַּקֵּן וְיָשׁוּב לַדֶּרֶךְ הַטּוֹב כִּי אִם עַל-יְדֵי תְּשׁוּבָה שֶׁהוּא בְּחִינַת שַׁבָּת, בְּחִינַת עָלְמָא דְּאָתֵי, כַּמּוּבָא, דְּהַיְנוּ שֶׁהוּא מֻכְרָח לְהִצְטָרֵף וּלְהִבָּחֵן בַּדֶּרֶךְ הַהִוא שֶׁהָלַךְ בּוֹ בִּבְחִינַת תְּשׁוּבַת הַמִּשְׁקָל, כַּמּוּבָא לְעֵיל, דְּהַיְנוּ שֶׁהוּא מֻכְרָח לָשׁוּב וְלֵילֵךְ וְלִהְיוֹת בְּכָל אוֹתָן הַדְּרָכִים הָרָעִים שֶׁהָיָה בָּהֶם מִקֹּדֶם, לְשַׁבֵּר תַּאֲוָתוֹ וְיִטֶּה מֵהֶם וְיָסוּר מֵהֶם צָרִיךְ לֵילֵךְ דֶּרֶךְ כָּל הַדְּרָכִים הָהֵם עַד אֲשֶׁר יָשׁוּב לִמְקוֹמוֹ אֶל אֵם הַדֶּרֶךְ שֹׁרֶשׁ שְׁנֵי הַדְּרָכִים שֶׁשָּׁם כֻּלּוֹ טוֹב וּמִשָּׁם וָהָלְאָה מִתְפַּצְּלִין וּמְתְפָּרְדִין שְׁנֵי הַדְּרָכִים כַּנַּ"ל

אלול, צום גדליה
אלול

ביאור:

במהלך קריאת המגילה אנו לומדים שעם ישראל ׳מתעורר על עצמו׳ כשהבינו שהם ׳נפלו בפח׳ של אחשוורוש והמן, הם ננצאים תחת מידת הדין בגזירת שמד.
לכל אחד מאיתנו יש רגעים בהם אנו מרגישים שפספסנו, ועכשיו הגיע הסוף, שכבר אי אפשר לתקן. אבל ת׳כלס, זה רק יצר הרע שמנסה למכור לנו דימיונות – בדיוק ההיפך.
בכל מצב, בכל רגע, תמיד יש שאפשרות לעשות תשובה, כך אמר חזקיה המלך לישעיהו הנביא כשבא לבשר לו על מותו: ״אפילו חרב חדה מונחת על צוארו של אדם, אל ימנע עצמו מן הרחמים״ (ברכות י, א)
תמיד, בכל דור, לא משנה מי אתה, לא משנה מה עשית, גם אם זה הדבר החמור ביותר – אפשר לעשות תשובה, לתקן ולשנות את המציאות.

אז מה השלב הראשון בשביל לעשות תשובה?
רבי נתן מבקש מאיתנו להגיע לבחינת שבת. שבת היא עולם המנוחה, הדעת וההתבוננות הטהורה המביאה לחיבור אמיתי לבורא עולם. שבת היא גם בחינה של עולם הבא, עולם בו הכל מחובר לבורא עולם ללא הסתרה כלל. גם המצבים והדברים המנותקים בחיים מתקשרים לבורא עולם ואינם נמצאים בהסתרה כלל.
בתהליך התשובה אנו מבקשים לחזור אל המקום ההסתרה, המקום שבו פספסנו את בורא עולם ואת הרצון האמיתי של הנשמה שלנו לעשות ולקבל טוב, ובגלל זה חטאנו.
תשובה אינה תהליך טכני, אלא מסע לגילוי עצמי של הנפש והעולם שלנו, להיות מודעים לעצמנו ולגלות את בורא עולם בתוכנו, את המסרים והלימוד שהוא ורצה להעביר אותנו בהשגחה פרטית.

עלינו להתבונן ולשאול את עצמנו לאחר הנפילה – מה רציתי להשיג באמת? מתוך אילו רגשות שליליים פעלתי? מתוך אילו רצונות או תפיסות שליליים פעלתי? איך הייתי אמור לפעול? איך נראת התמודדות נכונה?

לאחר התבוננות מעמיקה נוכל לבדוק ולהבין איפה פספסנו ולחשוב איך לא ליפול שוב.
וכעת, שאלת השאלות, איך נדע שבאמת חזרנו בתשובה?
רבי נתן מלמד שישנה ׳תשובת המשקל׳, מה זה אומר?
תשובה המשקל מדברת על הזמן בו הניסיון חוזר על עצמו, גם אם בתנאים קצת שונים, ואנו שוב נבחנים למעשה האם באמת נפעל ממקום נכון ומתוך אמונה, או ששוב ניפול ברגשות ותפיסות שליליים שיובילו אותנו שוב לכישלון וירידה.
״דְּהַיְנוּ שֶׁהוּא מֻכְרָח לָשׁוּב וְלֵילֵךְ וְלִהְיוֹת בְּכָל אוֹתָן הַדְּרָכִים הָרָעִים שֶׁהָיָה בָּהֶם מִקֹּדֶם, לְשַׁבֵּר תַּאֲוָתוֹ וְיִטֶּה מֵהֶם וְיָסוּר מֵהֶם צָרִיךְ לֵילֵךְ דֶּרֶךְ כָּל הַדְּרָכִים הָהֵם עַד אֲשֶׁר יָשׁוּב לִמְקוֹמוֹ״
משום כך היא נקראת תשובת המשקל – משום שהיא בוחנת את ה׳משקל׳ של התיקון והתשובה שאנו עושים במטרה לבדוק שאכן התשובה נעשית כראוי.

הניסיונות שבורא עולם מעביר אותנו לא נועדו להכשיל אותנו, או לעשות לנו דווקא כמו שיצר הרע מנסה ללחוש ולשכנע אותנו, אלא לבחון אותנו באמת, להוכיח לעצמנו ולבורא עולם שהטוב האין סופי של הנשמה שלנו נמצא נוכח.
ואם הטוב שבתוכנו עדיין לא יצא ועוד לא תיקנו, זאת אומרת שיש לנו עוד מסע לעבור עם בורא עולם, להמשיך ולגלות את הכוחות שבתוכנו והאמת אליה אנחנו צריכים להתמסר ולחיות.

תגובות

תשובת המשקל יכול להיות גם במחשבה

אולי יעניין אותך גם