מה מלמד רבי נחמן על מחשבות זרות ומבלבלות?

מה ההשפעה של מחשבות זרות ומבלבלות?

תשובה קצרה

מחשבות זרות ומבלבלות הן ניסיון של יצר הרע לטשטש, לשכנע, לחשוב ולהאמין בהיפך מן האמת, בחושך ובהסתרה. כשבאות אלינו מחשבות כאלו, עלינו לסלק אותם בלי להתעכב עליהם, לעבור הלאה בפשטות, לבקש מבורא עולם שייתן לנו מחשבות טובות ואמיתיות של אמונה ושמחה שיחזקו אותנו להצליח ולהתעלות.
אמנם, לפעמים מחשבות מבלבלות וזרות נשלחות אלינו במטרה לברר את האמת מן השקר ועלינו לשים לב לכך.

תשובה ארוכה

מחשבות מבלבלות וזרות הן חלק מהשגחת ה׳ ולא באות במקרה, הבעל שם טוב בדבריו אומר כי מחשבה היא קומה שלמה כלומר, בריאה שלמה בפני עצמה.

בנוסף, רבי נחמן אומר שדווקא לאנשים כשרים וכאלו שרוצים להתעלות ולהתחבר לה׳ יש הרבה מחשבות זרות ומבלבלות.
המחשבות הזרות והבלבולים אינן מעידים עלינו כאנשים לא כשרים, אלא דווקא כאנשים כשרים באמת, משום שהם לא שייכים אלינו והם באים אלינו מכוח היצר הרע במטרה לנסות להוריד אותנו מהדרך האמת, הנכונה והטהורה שבה אנו משתדלים ללכת בכל כוחותינו. המחשבות הזרות והמבלבלות אם כך, הן חלק מכלי הנשק של יצר הרע כשהוא ׳רואה׳ שאנחנו בתהליך גדילה והתחזקות.
למעשה, המחשבות הזרות והבלבולים שמנסים להוריד ולהכניע אותנו הם אלו שהופכים את הכישלונות והפספוסים שלנו כחשובים ויקרים כקורבנות שהיו מקריבים על המזבח לכבוד ה׳:

רבי נחמן: מחשבות זרות – הכוח והמשמעות שלהם

(1) אלו הרוצים להיות אנשים כשרים וליכנס בעבודת ה', ואזי יש להם בלבולים גדולים ומניעות גדולות, ואינם יכולים לתת עצה לנפשם איך לעשות, מחמת גודל הבלבולים והמניעות שיש להם, וכל מה שרוצים לעשות בעבודת ה' קשה להם לעשות כראוי.
דע שזה בעצמו שהם מתיגעים ולהוטים לעשות איזה עבודה או לקדש עצמו באיזה קדושה, אף על פי שאינם יכולים לגמור כראוי, זה בעצמו שהם מתיגעים ולהוטים אחר זה הוא בחינת קרבנות, בבחינת "כי עליך הורגנו כל היום, נחשבנו כצאן טבחה" (תהלים מ"ד, כ"ג).

אז למה בכל זאת יש לנו מחשבות זרות ובלבולים?
יצר הרע משתמש ב׳מידע׳ שלילי ושקרי שיש בנפש ובשכל כתוצאה מדברים לא נכונים שלמדנו, שמענו, וראינו במהלך החיים
והופך אותם לרגשות ומחשבות זרות ומבלבלות.
מטרת המחשבות המבלבלות והזרות הן לתת לנו תשומת לב לרגשות, מחשבות ומידות שליליות שנמצאות בתוכנו במטרה שנתבונן ונתקן אותם בדרך לאמונה חזקה.

אם חשבנו שליצר הרע חשוב המעשה, כעת רבי נחמן מחדש ומלמד שיצר הרע נלחם יותר על השליטה במחשבה שלנו.
כל זמן שהמחשבה שלנו מושפעת ומוטרדת מבלבולים ואנו מתרגלים לכך ולא עובדים עם עצמנו, יצר הרע מרוויח כוח והשפעה על היכולת שלנו לנהל את המחשבות שלנו. בעוד המעשה הולך ונשכח, המחשבה שלנו תמיד נשארת – ושם מרכז השליטה הכי חזק שיצר הרע רוצה לקחת לעצמו ולנהל.

הכלל הוא שאסור לנו לתת ליצר הרע את הכוח לנהל לנו את המחשבה, גם בזמנים הטובים וגם בזמנים המאתגרים, המחשבה צריכה להיות בשליטתנו.
גם אם נפלנו במחשבות זרות ומבלבלות, במעשים לא טובים ומתגלגלים הכי נמוך שאפשר, גם אז ה׳ יתברך רוצה בנו, אנחנו תמיד נשאר הבנים שלו:

(2) ״כמו כן לענין כל המחשבות הבאים על האדם לבלבלו, אחר כך עוזרו השם יתברך ושולח לו מחשבה אחרת של התקרבות. כגון לעניין הנזכר לעיל, שלפעמים ידמה להאדם במחשבתו שאינו ראוי להיות כבן לפניו יתברך וכיוצא בזה, אף על פי כן עליו לעשות את שלו, כנ"ל. ואחר כך יעזרו השם יתברך וישלח לו מחשבות של התקרבות. כי באמת כל ישראל כולם קרויים ״בנים״ אצלו יתברך, ועל כן ראוי לנו לפרש שיחתנו וצערנו לפניו יתברך כבן הקובל לפני אביו.״

קבר הצדיק רבי נחמן מבסרלב באומן,ספרי קדושה, מחשבות זרות
מחשבות זרות בתורת ברסלב / ציון רבי נחמן מברסלב


עלינו להשתדל לנהוג כפי שמלמד רבי נחמן – על כל מחשבה של שקר והתרחקות, נמצא לומר לעצמנו את האמת ונזכר באהבת ה׳ אלינו. עלינו לדבר ולבקש מה׳ שיעזור לנו להבין את שורש הבעיה שנמצאת במחשבות הזרות וכיצד נכון לתקן אותם. נבקש מה׳ שיקרב אותנו אליו למרות המחשבות שרצות בנו ומאיימות להרחיק אותנו ממנו. נזכיר לה׳ ולעצמנו שהקשר שלנו איתו אינו מבוסס על מה שיצר הרע מנסה לשכנע, אלא לפי העובדה שאנחנו תמיד בנים של ה׳, וה׳ אוהב אותנו תמיד גם בזמנים של ריחוק.

מקורות:
1. שיחות הר״ן, ז׳
2. שיחות הר״ן, יב׳