תשובה קצרה:
רבי נחמן מלמד שפספוסים וכישלונות הן חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו ומעבודת ה׳.
עלינו מוטל להשתדל בכל יום לעשות כמיטב יכולתנו כדי להצליח לעשות רצון ה׳ ולשמח אותו, ומה עם הטעויות והכישלונות? כל הטעויות והכישלונות שיקרו בדרך צריך ׳להשליך׳ על ה׳ – להאמין שהן חלק מהמסע מתוך הבנה שגם הטעויות שהזמדנו לנו הגיעו ממנו, לא להתעכב על הכישלונות והפספוסים מתוך צער וייאוש אלא לחפש וללמוד מה עלינו לעשות פעם הבאה כדי לתקן ולשפר.
כאמור, כל זה כשהשתדלנו לעשות רצונו, אך אם העדפנו לעשות רצוננו, עלינו תשובה על כך ולקחת אחראיות על מעשינו.
תשובה ארוכה:
רבי נחמן מלמד שטעויות אינן צריכות להדאיג אותנו, כל זמן שאנחנו משתדלים לעשות כמיטב יכולתנו, בפשיטות ותמימות, כדי להישמר ולהתחזק באמונה.
רבי נחמן הנהיג בינו ובין חסידיו לומר עם תחילת היום קטע קצר זה:
רבי נחמן: לסמוך על בורא עולם בפספוסים וכישלונות שבדרך
׳הרי אני מוסר כל התנועות שלי, ושל בני, וכל התלוים בי על ה׳ יתברך, שיהיה הכל כרצונו יתברך׳
גם הטעויות הם חלק מההשגחה הפרטית של בורא עולם והמסלול שאותו אנו צריכים לעבור, לכן, כל הנפילות והטעויות, כל זמן שהם מגיעים גם לאחר שהשתדלנו מאוד להימנע מהם, באים בהכוונה מה׳ יתברך כדי לעזור לנו לראות איפה עלינו לתקן ולהיות טובים יותר.
במקרה שבו בחרנו להקל ראש ולא עשינו רצון ה׳ בכוונה כי העדפנו את רצוננו, זהו מצב שונה, משום שבמצב זה לכתחילה רצינו לעבור על רצונו יתברך, על כן צריך לעשות על כך תשובה.
כך לדוגמה, בשבת ויום טוב ישנם הלכות רבות בשמירת קדושת היום, כל זמן שאנו משתדלים לשמור על קדושת היום כמיטב יכולתנו ולא לחלל אותו, גם אם טעינו, הרי שאנו סומכים על ה׳ שהדבר בא ממנו ולנו נותר רק לשים לב, ללמוד ולתקן.
מקורות:
שיחות הר״ן, ב