למה לאנשים קשה להשתנות?

למה לאנשים רעים קשה להשתנות?

תשובה קצרה

לאנשים קשה להשתנות ולתקן דברים, זאת משום שהרע שדבקנו לאורך זמן כמו רגשות ומידות רעות, כמו כעס וגאווה, לא רק שגרם לנו להתרגל אליהם, אלא גם ליצור מהם סוג של הנאה שלפעמים איננו מודעים, וגם כשמודעים לה, קשה לוותר עליהם לטובת עבודה על מידות ורגשות טובים כמו שמחה וענווה אלא עם כן הרצון אמיתי וגדול.
יותר מזה, לאנשים שהרשיעו והתנהגו בצורה קשה ונוראית זמן רב קשה לזהות ולהאמין בטוב שיש בהם שוב ללא עזרת הצדיק וחבר טוב, לעיתים, הם אפילו ממש מאמינים שאין דרך חזרה ואי אפשר לתקן חס ושלום ובגלל זה הם ממשיכים ועושים דברים רעים אף יותר.


תשובה ארוכה

כל יהודי, גם אם הוא רשע ועושה כל יום דברים רעים, יש לו חרטה על מעשיו, זאת משום שבאמת אף יהודי לא רע בשורש שלו, כי כל אחד מאיתנו (1) ׳חלק אלוק ממעל ממש׳ – חלק מהקב״ה.
כשם שהקב״ה כולו טוב, גם אנו בשורש הנפש שלנו טובים, רוצים לעשות טוב ולקבל טוב, גם אם זה מתפספס במעשים לא טובים.
אנשים רבים לא מודעים לחרטה שלהם, משום שהם חזרו שוב ושוב על המעשים הרעים שלהם, הם ניסו לתקן ולא הצליחו, בשלב מסוים אולי איבדו תקווה.

לאנשים קשה להשתנות, אך זה תמיד אפשרי.

המעשים הרעים בלבלו ושיבשו את ההכרה בדרך הנכונה, כך שלאט – לאט הם התרגלו לחשיבה הנוראית שהרע הוא חלק אמיתי מהם, באופן שהדבר (2) ׳נעשה להם כהיתר׳ וכדבר נורמלי.
הבלבול והצער גרם להם לשכוח מהטוב האמיתי שבהם ובכך ליצור לעצמם תדמית אישית של אדם רע שבעיקר עושה רע ומסתיר רגשות כאב וצער.
בעומק הדברים מלמד רבי נחמן על הקושי שלהם עוד יותר:

(3) הרשעים הם מלאים חרטות, והם אינם יודעים כלל מהו חרטה; כי זהו בעצמו שהם מתגברים בענין רשעתם, זהו בעצמו חרטה. כי מחמת שבא בדעתם חרטות, על כן הם מתגברים ביותר ברשעתם, כמו שני אנשים שנלחמים זה כנגד זה, שכשאחד רואה שחברו מתגבר נגדו אזי הוא מתגבר ביותר כנגדו, כמו כן ממש כשהרע רואה שמתחיל איזה טוב להתעורר אצלם אזי הוא מתגבר ביותר, והבן:

הצדיק רבי נחמן מברסלב, מה זה אמונה, יראת העונש, לאנשים קשה להשתנות
לאנשים קשה להשתנות / רבי נחמן מברסלב

לאנשים קשה להשתנות כי הנפש שלהם בוכה. הנפש מבקשת ומתחננת לחזור להרגשה הטובה של שמחה, אהבה ושלמות פנימית, אמנם, יצר הרע לא נותן להם, משום שכאשר הם נאלצים לחזור בהם ובמעשיהם, להתחרט ולהודות בטעות, תחושת האגו והקטנות שבלב מתחילות להתרגז ולהופיע – ׳חס ושלום שהכבוד שלך יפול׳ הם לוחשות לו.
כל הרגשה של חולשה ומחשבה של רצון לתיקון, נתפסת ונחשבת כחולשה המאיימת להרוס אותם.
אמנם באמת כל מחשבה של רצון לתקן ולהשתפר, שמיד לאחריה מגיע מעשה רע, מעיד המעשה הרע כי היה שם חרטה ורצון לתקן שלא הצליח, כדברי רבי נחמן.

בנוסף, לצערנו הרב, לאנשים קשה להשתנות משום שהתרבות המערבית מציירת את האדם החזק כמי שאינו מתחרט על מעשיו, שיודע להפגין בעיקר חוזק וכוח. טעות נחשבת כחולשה ואילו רצון להודות בטעות נחשבת השפלה.
הלחץ החברתי המופעל על אנשים כדי להראות חזקים וטובים מכניע לעיתים את הרצון להיות מתוקן ולהודות בטעות, לגלות כוחות ולהיזכר בטוב הפנימי שלעולם לא נמחק.
להודות ברגשות קשים ולמצוא מקום של רצון לתקן היא העוצמה של הנפש וחרטה מבורכת, שמצביעה על מידות טובות של חכמה, כוח וגבורה המובילות לתיקון אמיתי.

לאנשים קשה להשתנות – אך כל עוד נרצה בכך, לא משנה כמה טבענו בחושך, בכוח האמונה והרצון זה תמיד אפשרי.

מקורות:
1. איוב, לא, ב
2. קידושין מ, א
3. שיחות הר״ן, י