תשובה קצרה
חסידי ברסלב לא הקפידו על לבוש ספציפי כמו מנהגם של חסידויות אחרות בהם קודי הלבוש הם אף חלק עיקרי מהחסידות, אמנם
אנו לומדים מרבי נתן שראוי לכל יהודי שמייצג את התורה, בפרט כחסיד ברסלב, לתת לעצמו לבוש יהודי מכבד והולם ולא מראה של גוי ותרבות מערבית מודרנית.
תשובה ארוכה
נפתח בדברי רבי נתן מברסלב, תלמידו של רבי נחמן, אשר מדבר מעניין הידמות לגויים ולא רק מבחינה חיצונית:
״צריכין להתרחק מהם (הגויים) בכל הדברים, שלא להתדמות להם בשום דבר שבעולם, אף על פי שאין בזה הדבר שום איסור מצד עצמו, אף על פי כן אסור להתדמות להם בשום עניין שבעולם. ואסור ללבוש במלבושיהם וכו' כי בזה כלול כל התורה כולה"
וכן, ״גזרה עלינו התורה שלא ללכת בחוקותיהם, ושלא להתדמות להם בשום דבר, שלא להתדמות להם דייקא, כדי שלא ליתן כח חס ושלום להכח המדמה. כי הגויים הם הרע של כל התאוות והמידות, כמובא בדברי רבינו ז"ל, ועל כן כשמתדמין להם בשום דבר, על ידי זה מתגבר המדמה חס ושלום, ויכולין לבוא חס ושלום על ידי זה לידי דעותיהם. כמו שכתוב 'ויתערבו בגויים וילמדו ממעשיהם' (תהילים קו)
בדברים אלו מסביר רבי נתן כי דרכו הנכונה של יהודי היא לא ללכת ולנהוג כמנהגי הגויים כלל.
וכן גם בעניין הלבוש והגוף, למרות שגם לגויים וגם לנו יש גוף, בכל אופן שבו נוהגים עם הגוף, כמו מראה חיצוני, יש לנהוג אחרת לגמרי מזה של גוי כדי להידמות להם מבחינה חיצונית, שאחרי נמשך גם המעשים הפנימיים.
״ועל כן צריך להתלבש במלבוש ישראל דייקא, ולהתדמות בכל דבר לדרכי החכמים והצדיקים האמתיים – זה הוא הלבוש היהודי – כמו שאמרו חז"ל "הדבק בתלמידי חכמים וכמו שכתוב 'הולך את חכמים וחכם', כי על ידי שמדמין עצמם במעשיהם ובהנהגותיהם לדרכי הכשרים האמתיים, על-ידי זה זוכין להיכלל בהם, ולסוף יהיה באמת כמותם.״
"כי ישראל עם קדוש נבדלו מכל השבעים אומות, וזכו להתקרב להשי"ת… ועל כן צריכין ישראל להיות פרושים ומובדלים מן השבעים אומות בכל הענינים, הן באכילה ושתיה, והן במלבושים. והבגדים של האדם מרמזין על מידותיו של האדם, כמובא בספר הא"ב (ספר המידות) אות בגדים (סימן א'). וכמבואר בליקוטי-מוהר"ן (תו' כ"ט) על הפסוק 'בכל עת יהיו בגדיך לבנים', "בגדיך" מלשון גידיך, היינו שכל השס"ה גידים של האדם יהיו טהורים ומקודשים.
"ועל כן ישראל משונין במלבושיהן מכל השבעים אומות ויש להם כמה מצוות בהבגדים כגון ציצית ושעטנז כי הבגדים של ישראל יקרים מאד כמו שכתוב 'שלמותיך כריח לבנון' (שיר השירים ד' ועיין רש"י) כי עיקר קדושת ישראל תלויים וניכרים בהבגדים כנ"ל".
על הלבוש לא, אז על מה כן הקפיד רבי נחמן?
במקביל, מביא רבי נתן את דברי רבי נחמן בעניי זקן ופיאות, סממנים חיצוניים חשובים עליהם כן ראוי להקפיד בתור יהודי – חסיד ברסלב:
"ואין מי שיכול לשער ולתפוס בדעתו עצם מעלת קדושת הזקן הקדוש. וכן להיפך [לקוטי הלכות יו"ד הלכות גילוח ב,ג,] כל זמן שאינו משליך מעליו הפיאות והזקן ואפילו אם הוא כמו שהוא עדיין יש לו סימן ישראל ויכול עדיין לשוב לה' בנקל כי שערות הפיאות והזקן נמשכים ממקום עליון וגבוה כזה".